Săptămâna trecută, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire între președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, noul șef al ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre, premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dâncu. Discuțiile au identificat problemele stringente din Delta Dunării, dar și soluții de rezolvare a acestora, strategii și finanțare pentru această zonă.„Am văzut la Palatul Victoria o determinare la care, sincer să vă spun, nu mă așteptam. Vrem să vă spun că primul ministru este un susţinător determinat al Deltei Dunării, iar acest lucru s-a observat încă de pe vremea când era comisar european și când a susținut cauza Deltei Dunării în cadrul Ministerului Agriculturii“, a declarat președintele Teodorescu în cadrul conferinței de presă legate de această întâlnire. „A fost o întâlnire excepţională din punctul meu de vedere, am avut discuţii cu premierul Dacian Cioloş, respectiv cu vicepremierul Vasile Dâncu, cu ministrul Fondurilor Europene, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor de management implicate“, spune Horia Teodorescu.
La rândul său, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Ilie Petre, a vorbit despre principalele probleme identificate în accesarea de fonduri europene. Una dintre acestea este imposibilitatea de a accesa fonduri pe anumite segmente de activitate: este vorba despre cele din aria de activitate a Ministerului Sănătății, Educației, din domeniul asistenței sociale, respectiv din zona managementului riscului de inundații.„La momentul de față se lucrează la cartografierea elementelor specifice, se creează alte strategii. (…) Spre exemplu, noi avem pregătite zeci de studii de fezabilitate (40 pentru școli și grădinițe, 12 pentru asistență socială și sănătate, două pe patrimoniu), care însumează 80 de milioane de euro. Dacă am putea scrie astăzi cereri de finanțare, atunci am merge mai departe cu lucrările“, a declarat Ilie Petre.
O altă problemă ridicată a fost aceea a transportului specific (transport naval), care nu poate fi finanțat, astfel că trebuie găsită o soluție.
De asemenea, s-a discutat despre problema punctelor de debarcare pentru bărcile pescărești (conform regulilor actuale, nu pot fi construite porturi pescărești noi, ci pot fi dezvoltate sau extinse cele existente).A mai apărut, de asemenea, o problemă pe zona culturală, acolo unde o serie de obiective de interes sunt în proprietatea Ministerului Finanțelor.
Scopul discuțiilor avute la finalul săptămânii trecute a fost acela de a urgenta, pe cât posibil, finalizarea strategiei, urmând ca ea să devină lucrativă din momentul în care va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern.
„Trebuie să intervenim pentru soluţionarea unor anumite inadvertenţe care au apărut la nivelul strategiei Deltei Dunării, urmând ca în cel mai scurt timp aceasta să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern. În acest sens, urmează ca, în următoarele două-trei săptămâni, să facem câţiva paşi pentru corijarea strategiei. Vom avea, aşadar, o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor şi instituţiilor interesate pentru a dezbate o ultimă variantă a strategiei“, a mai declarat președintele Horia Teodorescu.