Chilia Veche: la case noi, grădini noi

573

La Chilia Veche are loc astăzi un nou eveniment din parcursul proiectului Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deținuților, derulat în parteneriat de Administrația Națională a Penitenciarelor și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014.
La Ansamblul de ateliere eco de pe Grindul Tătaru participanții la eveniment vor planta copaci şi pomi fructiferi alături de deţinuţii care definitivează construcţiile. De assemenea, pot vizita cele cinci case ecologice ridicate de aceștia în cadrul unor cursuri de calificare în meseria de lucrător în eco-construcţii şi dulgher. Aceste construcții urmează să găzduiască ateliere în care persoane private de libertate vor învăţa să practice meşteşuguri tradiţionale pe durata executării pedepsei. Astfel, deținuților implicați în proiect, în special celor cu un nivel de şcolarizare scăzut şi de etnie romă, le vor fi oferite instrumentele minime care pot facilita reintegrarea lor socială și pot contribui la reducerea ratei de recidivă și la prevenirea comiterii altor infracțiuni.
De la începutul proiectului, în 2014, până în prezent, au absolvit cursurile 78 de deținuți, iar până la finalizarea sa, în toamna acestui an, numărul total de absolvenți va fi de peste 115.