Cadastrul, dezbatere publică

1100

La Consiliul Județean Tulcea a avut loc astăzi dezbaterea publică „Cadastrul, pe înțelesul tuturor – Nouă chiar ne pasă!”. Evenimentul a fost organizat de Radio România „Antena Satelor” în cadrul proiectului național cu același nume, realizat în colaborare cu Centrul „PIFCA” Timișoara și „AEF” România.
Dezbateri similare au fost organizate și în alte orașe – Timișoara, Botoșani, Oradea, Craiova și București. Întâlnirile urmăresc conștientizarea tuturor celor implicați în această problematică (Parlamentul, Guvernul României, autoritățile publice centrale și locale, universitățile, specialiștii în domeniu, fermierii mari și mici precum și toți deținătorii de imobile) asupra faptului că anul 2018 sau 2020 reprezintă borne de hotar în ceea ce privește acordarea subvențiilor prin Single Area Payment Scheme – Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) implementată în Uniunea Europeană. Este necesar ca țara noastră să depună un efort conjugat pentru a implementa cu succes Programul național de cadastru și carte funciară, pentru ca acesta să se deruleze cu succes în beneficiul tuturor cetățenilor posesori de clădiri și terenuri.
„Mă bucur să văd această deschidere din partea dumneavoastră, a primarilor din județ, deși, sincer, vă spun că mă așteptam să vă văd în număr mai mare, dar și a reprezentanților mediului privat, întrucât, așa cum veți afla în urma discuțiilor de astăzi, cadastrarea vă poate aduce reale beneficii. Activitatea economică din județul nostru ar putea fi grav afectată de lipsa cadastrului mai ales că, începând cu anul 2020, agricultorii nu vor mai beneficia de subvenții dacă terenurile nu au fost intabulate. (…) Sunteți invitați să participați activ la dialog și să profitați de prezența reprezentanților instituțiilor abilitate pentru a afla răspunsurile la toate problemele pe care le-ați întâmpinat în implementarea, la nivel local, a programului de cadastru”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, în deschiderea dezbaterii.
Evenimentul a fost transmis în direct la Radio România „Antena Satelor”.